

Least-Conflict Solar Siting on the Columbia Plateau Kickoff Gathering Agenda

Date: Tuesday, September 20, 2022 Time: 10:00am – 3:00pm, PST

Registration: https://www.zoomgov.com/meeting/register/vJlsf-

6qpjwuGCymtHHOUwPz4sP4e8YbMGw

Kickoff Gathering Objectives

• Launch a process to identify least-conflict lands in eastern Washington's Columbia Plateau region for utility-scale solar development

- Provide project background and introduce participants to the least-conflict process
- Begin identifying key considerations to guide least-conflict mapping
- Foster knowledge-sharing and collaboration among participants
- Lay the groundwork for the creation of the mapping groups

Time	Agenda Topic	Facilitators
10:00am – 10:20am 20 minutes	Welcome! Opening remarks, land acknowledgement, organizer introductions, agenda overview and objectives, and participant introductions	WSU Energy Program and Ross Strategic
10:20am – 10:50am 30 minutes	Project Background and Purpose	Karen Janowitz, WSU Energy Program
10:50am – 11:00am 10 minutes	 Audience Participation What opportunities or concerns does the concept of least-conflict solar siting evoke for you? 	Ross Strategic
11:00am – 11:35pm <i>35 minutes</i>	Overview of Least-conflict Process and San Joaquin Valley Case Study	Jim Strittholt, Conservation Biology Institute
11:35am – 11:45pm 10 minutes	 Audience Participation What are key sources of potential solar siting conflict in the Columbia Plateau that should be considered in this effort? 	Ross Strategic
11:45am – 12:00pm 15 minutes	Preview of the Afternoon Overview of afternoon agenda and breakout groups	Ross Strategic
12:00pm – 12:45pm 45 minutes	45-minute Lunch Break	

12:45pm – 1:00pm 15 minutes	Reflections on What We Heard	Ross Strategic and WSU Energy Program
1:00pm – 1:20pm 20 minutes	Overview of Project Mapping Groups	Jim Strittholt, Conservation Biology Institute
1:20pm – 1:30pm 10 minutes	Introduction to Virtual White Boarding for Small Group Discussion	Ross Strategic
1:20pm – 2:30pm 70 minutes	 Interest-based Small Group Discussions What are the ideal siting criteria needed to determine the optimal lands, if any, for solar development? What other information is needed to support stakeholder work to identify least-conflict lands? 	Small group facilitators
2:20pm – 2:50pm <i>20 minutes</i>	Reflections on Small Group Discussions	Small group facilitators
2:50pm – 3:00pm 10 minutes	Mapping Groups, Next Steps and Meeting Wrap Up Building mapping groups and second large-group gathering	Small group facilitators and WSU Energy Program