

WSU Energy Program | Least-Conflict Solar Siting Project Gathering #2 Final Agenda

Date: Wednesday, January 18, 2023

Time: 9:30am – 3:00pm, PST

Gathering 2 Objectives

• Learn about the first phase of mapping group work

- Provide comments on mapping group work
- Learn about related key issues: transmission and Tribal considerations
- Hear about other related initiatives and current legislative proposals

Time	Agenda Topic	Facilitators
9:30am – 9:50am <i>20 minutes</i>	Welcome and Gathering Overview Welcome, land acknowledgement, agenda overview, and "impromptu networking"	WSU Energy Program and Ross Strategic
9:50am – 10:05am 15 minutes	Project Updates Project overview and introduction to mapping groups	WSU Energy Program
10:05am – 10:20am <i>15 minutes</i>	Solar Industry Mapping Group Update Overview and clarifying questions	Kate Brouns, Renewable NW
10:20am – 11:00am <i>40 minutes</i>	Presentations: Transmission Issues for Solar Projects - Bonneville Power Administration transmission - Transmission Corridors Work Group	- Liz Klumpp, BPA- Stew Henderson,EFSEC
11:00am – 11:10am <i>10 minutes</i>	10-minute Break	
11:10am – 12:00pm <i>50 minutes</i>	Mapping Group Updates: Farmland, Ranchland, and Conservation Mapping Group Updates - Farmland - Ranchland - Conservation	Mapping Groups - Mark Nielson, Franklin CD - Jesse Ingels - Julia Michalak, WDFW
12:00pm – 12:15pm <i>15 minutes</i>	Local Communities Group Update	Jim Strittholt, CBI
12:15pm – 12:25pm <i>10 minutes</i>	Audience Engagement and Afternoon Preview	Ross Strategic
12:25pm – 12:55pm <i>30 minutes</i>	30-minute Lunch Break	

12:55pm – 1:40pm <i>45 minutes</i>	Panel Discussion: Solar, Ranchland, Farmland, and Conservation Mapping Groups	Ross Strategic and Mapping Group Representatives
1:40pm – 2:05 pm 25 minutes	Tribal Considerations	Dr. Allyson Brooks, DAHP
2:05pm – 2:45pm 40 minutes	Related Efforts - Low-Carbon Energy Project Siting Improvement Study - Clean Energy Siting Bill, House Bill 1216 - Power of Place, The Nature Conservancy	Diane Butorac, Deptof EcologyWSU Energy ProgramNicole Hill, TNC
2:45pm – 2:50pm <i>5 minutes</i>	Audience Engagement	Ross Strategic
2:50pm – 3:00pm <i>10 minutes</i>	Meeting Wrap Up and Next Steps	WSU Energy Program